Wat is kapok?

Gepubliceerd op 19 juni 2020 om 14:23

Er is nauwelijks een Nederlander die Kapok kent. Jammer! Omdat in Thailand de boomvrucht zorgt dat elke dag miljoenen mensen heerlijk slapen. En zodat we elkaar goed begrijpen: nee, Kapok wordt niet gegeten. * knipoog

Kapok is te vinden in elke Thaise slaapkamer en woonkamer in de vorm van een matras - als  natuurlijke vezel.

In Europa is de kennis van Kapok helaas bijna volledig verloren gegaan. Hoe stom eigenlijk, want de kleurrijke Thaise kussens en matrassen met Kapok-vulling zijn echte allround talenten! 

Ze zijn perfect om te ontspannen, lezen, tv kijken, slapen, yoga en meditatie, kamperen, busreizen en en en ...

In dit artikel leest u wat Kapok voor u kan betekenen! 

 

Inhoud

 
  1. Waar komt Kapok vandaan?
  2. Wat kan Kapok doen?
  3. Is Kapok ecologisch?
  4. Voor- en nadelen van Kapok
  5. Hoe kun je kapok wassen?
  6. Voor wie is Kapok?
 

1. Waar komt Kapok vandaan? 

 
 

De kapokboom komt waarschijnlijk uit het tropische regenwoud van Midden- en Noord-Zuid-Amerika en verspreidt zich naar West-Afrika. Het kan echter ook andersom zijn en de boom komt uit West- en Centraal-Afrika. Zo veilig is het niet. Ondertussen is hij in alle tropen te vinden. 

De Ceiba pentandra - zo zijn biologische naam - is een boom die licht nodig heeft en die tijdens het regenseizoen veel regen nodig heeft. Dan groeit hij gigantisch op hoogtes tot 4 meter. Kapokbomen produceren tot 20 kg kapok per jaar. Dit is een indrukwekkende prestatie, want voor 1kg zijn Kapok 250 peulen nodig. 

Het woord oorsprong van "Kapok" komt uit de Maleise taal ( kapuk ) en wordt daar plant genoemd. Kapok is de holle vezel van de kapokboom. Het wordt verkregen uit de lange vezels van de kapokvruchten van de boom.

De kapokvezel zelf is glad, heeft een dunne celwand en is transparant met een groot volume. De gemiddelde lengte van de vezel is 19 mm. Vanwege de 80% luchtinsluiting wordt kapokvezel met populieren flap beschouwd als de lichtste natuurlijke holle textielvezel ter wereld.

2. Wat kan Kapok doen?

 
 

Kapok is een natuurlijke vezel: in de Kapok-pod is het Kapok-zaad omgeven door zijdeachtige, glanzende vezels, die het op een vergelijkbare manier als katoen zouden moeten beschermen. 

In tegenstelling tot katoenvezels neemt Kapok geen water of ander vocht op en is daardoor drijvend. Om deze reden is Kapok al lang het traditionele vulmateriaal voor reddingsvesten en reddingsboeien.

Tegenwoordig wordt kapok gebruikt voor beddengoed zoals kapokkussens, kapokmatrassen en stoffering. Omdat de kapokvezel erg zacht en licht is , hol van binnen, volumineus en aan de buitenkant omgeven door een waslaagje, is het daarom erg glad en zijdezacht.

Bovendien wegen kapokvezels slechts een fractie van katoen en zijn ze extreem warmhoudend en isolerend door de opname van lucht. Ideaal voor warmere dagen! De ademende eigenschappen van Kapok maken het gemakkelijker om overtollige lichaamswarmte af te geven aan de omgeving en voorkomen zo nachtelijk zweten.

Bovendien wordt vocht niet geabsorbeerd door Kapoks wascoating, maar wordt het direct doorgegeven waardoor de verspreiding van bacteriën en mijten wordt voorkomen .

 
 

3. Is Kapok ecologisch? 

 

Oogsten en verwerken

De Kapok fruitcapsules moeten met de hand worden geoogst. Daarna worden ze geopend en gedroogd in de zon. De zaden worden vervolgens van de vezels gescheiden in een blaaskamer. 

Dat is het!

Er is geen verdere behandeling van de vezels nodig - ze behoeven geen extra wasbeurt en geen chemische verwerking . Zoals je kunt zien:  het gebruik is  ecologisch en duurzaam 

Bovendien wordt de kapokboom niet op plantages gekweekt, maar kapok  groeit in het wild . Met de hand oogsten met Kapok voorkomt het gebruik van grote machines. Kapok kan ook zonder het gebruik van meststoffen en pesticiden. 

Het voordeel voor u als klant is: De grondstof is vrij van kunstmest of andere restanten van plantenveredeling.

Je moet ook weten dat kapokbomen bijzonder groot en uitgestrekt zijn. Hierdoor bindt Kapok veel CO  in de lucht en draagt ​​het bij aan klimaatbescherming .

Nog een voordeel van Kapok:  De hoge opbrengst van de Kapokboom zorgt voor een goed inkomen voor de boeren en maakt de boom te waardevol om te kappen. 

Daarnaast kunnen boeren uit kapokzaad olie halen die geschikt is als lampolie of voor de productie van zeep. De  lokale bevolking is dan ook volledig betrokken bij de waardeketen door de kapokvezels te verzamelen en te verwerken.  

 
4. Waarom kent bijna niemand Kapok? 
 

Kapok wordt al jaren vergeten en wordt met name door kunstmatige vezels uit de markt gedrukt. De achtergrond is dat kapokbomen niet zoals gewoonlijk op plantages kunnen worden gekweekt. Daarom komen bijna alle verhandelde kapokvezels uit wilde collecties. Het voordeel werd lange tijd geïnterpreteerd als een nadeel. 

 

Bovendien kon de vezel pas in 2006 uit Kapok worden gesponnen - gelukkig zijn er sindsdien dingen veranderd. 

Dankzij de nieuwste technologie worden kapokvezels gebruikt in gemengde stoffen, waardoor de stoffen zachter en comfortabeler zijn om te dragen.

 

5. Voor- en nadelen van plantaardige vezels

 Voordelen:

      • Vochtafstotend: omdat de vezel geen water opneemt, is hij drijvend.
      • Hygiënisch: het wasachtige oppervlak zorgt er ook voor dat micro-organismen zoals schimmels, virussen en bacteriën er geen voedingsbodem op kunnen vinden.
      • Ademend.
      • De vezel zorgt voor een koel gevoel in de zomer en een warm gevoel in de winter.
      • Temperatuurbalans: het brengt vocht over in kussens en helpt zo warmte en vocht te reguleren.
      • Hoge flexibiliteit: omdat de Kapok-vezels zo fijn zijn, voelt Kapok uniek zacht, volumineus en delicaat aan. 
      • Ecologisch: Kapok kan onbehandeld worden gebruikt.

 

Nadeel:

      • De waslaag maakt de vezel brandbaar.
      • Kapok dons ook meer stof dan katoen, dons en wol.
      • Hoewel de vezel kan worden geweven, is er geen 100% kapok-textiel omdat de vezel er niet geschikt voor is. Maar: mengen met andere materialen zoals katoen kan enorme hoeveelheden water besparen. Als bijvoorbeeld 1 kilo katoen, dat nodig is om vier T-shirts te produceren, wordt gemengd met slechts 30 procent kapok, wordt maar liefst 3.000 liter water bespaard, wat overeenkomt met 15 volle badkuipen. Dus weer een voordeel.
 
6. Hoe kun je kapok wassen?
 
Wat is de beste manier om voor mijn kapokproducten te zorgen?

In tegenstelling tot dons houdt Kapok van de brandende zon. Daarom moet u uw matrassen, dekbedden, dekbedden, meditatie en kussens meerdere keren per jaar luchten en, indien mogelijk, blootstellen aan direct zonlicht - misschien in de zomer ?!

Waarom zou je dat doen? Hierdoor blijft de vezelvulling los en wordt de natuurlijke regeneratie bevorderd. Regelmatig tikken en afborstelen van matrassen, schuddekens en kussens zijn ook voldoende als zorgmaatregel.

Reiniging met water of afwasmiddel is niet nodig. Doordat het materiaal dankzij de natuurlijke waxlaag vrijwel geen vuil opneemt. 

7. Voor wie is Kapok geschikt?

 

Heel eenvoudig: algemeen voor iedereen.

Kapok producten zijn bijzonder geschikt voor mensen met  allergie voor huisstof, omdat ze beddengoed nodig hebben dat gewassen kan worden.

 

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Donna McGarrell
2 jaar geleden

Fantastisch omschrijving van het product.
Goed en makkelijk uitleg! Top!!!

Husin Al Masyhur
2 jaar geleden

Goed uitgelegd!! Wie heeft kapok nodig? Ik heb veel hier in indonesie whatsapp +62818228690

Groetjes husin